Επιστήμονες  από το τοξικολογικό εργαστήριο Abich στην Ιταλία επιβεβαιώνουν πως τo ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν ελάχιστη τοξικότητα σε σύγκριση με τον καπνό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Inhalation Toxicology».

Η τοξικολογική μελέτη, Clearstream-LIFE, σύγκρινε τις τοξικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συμβατικών τσιγάρων σε καλλιέργειες κυττάρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ακόμη κι αν η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απελευθερώνει κάποιες επισφαλείς ουσίες, η ποσότητα αυτών των ουσιών είναι ελάχιστη και δεν επιτρέπει να προκληθούν βλαβερές επιπτώσεις στα κύτταρα.

“Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά αν λάβουμε υπόψιν ότι συγκρίναμε ένα συμβατικό τσιγάρο με ποσότητα ηλεκτρονικού τσιγάρου που αντιστοιχεί σε 3 συμβατικά τσιγάρα”, δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης-ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, είναι εκθετική. Όλο και  μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στρέφεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σαν εναλλακτική συνήθεια,  προκαλώντας την ανησυχία των αρχών δημόσιας υγείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον  Δρ Φαρσαλινό, την πραγματική εικόνα των επιπτώσεων, θα είμαστε σε θέση να την γνωρίζουμε μετά από 10-15 χρόνια.  Παρόλα αυτά, τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιζήμια από τα συμβατικά τσιγάρα.  Άλλωστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο  είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος των χρόνιων καπνιστών που δεν επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα άλλα ψάχνουν τρόπο να μείωσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του.

Ο Δρ Φαρσαλινός επισημαίνει: «Λαμβάνοντας υπόψιν τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος, έχουμε επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι η μετάβαση από τον καπνό στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία των καπνιστών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα με τις εγκεκριμένες μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα. Οι αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους βασιζόμενες σε επιστημονικά δεδομένα.»

Comments are closed.

Post Navigation