Στο Τορόντο, αλλά και σε άλλες πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ, ορδές αντρών κάθε χρόνο για μία ημέρα, ή μάλλον για λίγες ώρες, αφήνουν  τα άνετα παπούτσια τους στο σπίτι και βγαίνουν στους δρόμους φορώντας δωδεκάποντες -ή και ψηλότερες- γόβες. Άνδρες όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων αφήνουν για λίγο τις δουλειές, τις υποχρεώσεις και τα… παπούτσια τους και πλημμυρίζουν τους δρόμους περπατώντας (όχι με περίσσεια χάρη, είναι η αλήθεια) επάνω σε στιλέτα, πλατφόρμες, γόβες, μπότες και άλλα γυναικεία υποδήματα.

Και γιατί το κάνουν αυτό; Παίρνουν μέρος σε έναν ιδιαίτερο μαραθώνιο για την ευαισθητοποίηση κατά της σεξουαλικής βίας των γυναικών. Υπό τον τίτλο «Περπάτα ένα μίλι στα παπούτσια της» («Walk a Mile in Her Shoes») άνδρες όλων των ηλικιών και των επαγγελματικών ειδικοτήτων κάνουν πραγματικότητα το μεταφορικό αυτό μήνυμα κι έλαβαν μέρος στον μαραθώνιο με το ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, αν και φίλοι και συγγενείς δεν χάνουν την ευκαιρία να τους πειράξουν.

Η φιλανθρωπική εκστρατεία, που φέρει τον τίτλο «Walk a Mile in Her Shoes» (Περπάτησε ένα μίλι στα παπούτσια της), συγκέντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες εκπροσώπους του “ισχυρού” φύλου από διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα και κοινωνική θέση, οι οποίοι, ωστόσο έχουν έναν κοινό … πόνο. Προμηθεύονται με κάθε είδους γόβες και στήριξαν τις γυναίκες που υποφέρουν από τη βίαιη συμπεριφορά των αντρών.

Η συγκεκριμένη κίνηση ξεκίνησε το 2001 από τον Frank Baird με μια βόλτα γύρω από ένα πάρκο, αλλά έχει πλέον βρει τεράστια απήχηση με διοργανώσεις σε πολλές πόλεις και χιλιάδες συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ως υπενθύμιση για την κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες στα χέρια βίαιων συντρόφων. Σύμφωνα με Εθνική Έρευνα για τα Θύματα Εγκληματικών Πράξεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ένα θύμα βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης αναφερόταν κάθε δύο λεπτά από το 2006-2010, δηλαδή καταμετρώνται περίπου 207.754 υποθέσεις οικιακής και σεξουαλικής βίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα, που αποκαλύπτει ότι το 25% των Ελληνίδων έχει πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Σε ποσοστό 19% των περιπτώσεων αυτών η σωματική ή/και σεξουαλική βία προέρχεται από τον σύντροφό τους (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. αγγίζει το 22%). Το 10-11% των γυναικών παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα βίας από ξένα άτομα, εκτός του οικογενειακού κύκλου.

Οπότε, κύριοι, ετοιμάστε τις γόβες σας!

Κάθε συνειδητοποιημένος καπνιστής, που σέβεται τον εαυτό του γνωρίζει, ή ακόμη καλύτερα κατέχει έναν αναπτήρα Ronson. Οι Ronson, με το ιδιαίτερο σχήμα τους, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα είδη καπνιστού. Η εταιρεία Ronson ιδρύθηκε το 1886 σαν “The Art Metal Works” από τον Louis V. Aronson, έναν χαρισματικό άνθρωπο που στην ηλικία των 16 ετών του απενεμήθη πατέντα των Ην. Πολιτειών για μια εμπορικώς πολύτιμη τεχνική επιμετάλλωσης που εφήυρε. Την δεκαετία του 1890 ο Aronson είχε καθιερωθεί σαν πρωτοπόρος της κατασκευής σπίρτων ασφαλείας με τις εφευρέσεις του των ‘Non-Toxic Match’ (Μη-Τοξικό Σπίρτο) και ‘All-Weather Match’ (Σπίρτο Παντός Καιρού). Το 1913 o πρωτοπόρος κατασκευαστής κατάφερε να φτιάξει τον πρώτο αναπτήρα τσέπης ονόματι WonderLite, από τους λεγόμενους striker. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1928 κατασκεύασε τον πρώτο αναπτήρα μίας κίνησης (one-motion-lighter), του διάσημου Banjo Lighter. Μέχρι τότε οι αναπτήρες ήταν περίπλοκοι και ταλαιπωρούσαν τους καπνιστές, οι οποίοι ήθελαν τουλάχιστον τρεις κινήσεις μέχρι να ανάψουν. Η επιτυχία του Banjo ήταν τεράστια.

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα εργοστάσια της Ronson έγιναν εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών 24ώρου βάσεως. Μετά την λήξη του πολέμου η εταιρεία επέστρεψε στην παραγωγή αναπτήρων αλλά επεκτάθηκε και στην παραγωγή άλλων προϊόντων όπως ηλεκτρικές συσκευές ξυρίσματος και οικιακά σκεύη μαγειρέματος. Το 1957 η Ronson παρουσίασε τον Premier Varaflame και το 1965 ένα τελείως νέο είδος αναπτήρα, τον Ronson Comet. Ο αναπτήρας αυτός είναι εξολοκλήρου φτιαγμένος από πλαστικό και πανάλαφρος, έγινε ανάρπαστος στις τάξεις των καπνιστών, ενώ μέσα σε 15 χρόνια πωλήθηκαν πάνω από 60 εκατομμύρια Comet. Το 1970 η εταιρεία παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα ανάφλεξης και ακολούθησαν δεκαετίες σκαμπανευασμάτων και αλλαγών ιδιοκτησίας, με μικρής επιτυχίας αναπτήρες.

Το όνομα θρύλος μεταξύ των καπνιστών και το γνωστότερο label μεταξύ των ειδών καπνιστού είναι το Zippo. Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Μπράντφορντ της Πενσυλβάνιας το 1932 από τον George G. Blaisdell, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει έναν αναπτήρα που θα φαινόταν καλός και θα ήταν εύχρηστος. Ο Blaisdell έλαβε τα δικαιώματα για έναν αυστριακό windproof αναπτήρα με μετακινούμενο καπάκι και το ξανασχεδίασε σύμφωνα με τις δικές του απαιτήσεις. Έκανε τη θήκη ορθογώνια και συνέδεσε το καπάκι με το κατώτατο σημείο με έναν σύνδεσμο. Τότε περιέβαλε γύρω το φυτίλι με το γνωστό διάτρητο κέλυφος της Zippo. Επηρεασμένος από μια άλλη πρόσφατη εφεύρεση, το φερμουάρ (ZIP), ο Blaisdell ονόμασε το νέο αναπτήρα “Zippo”, και το υποστήριξε με μια εγγύηση εφόρου ζωής.

Στις αρχές του 1940, οι αναπτήρες Zippo πρωταγωνιστούσαν σαν αστέρια του θεάτρου και του σινεμά. Εμφανίστηκαν σε πάνω από 1000 ταινίες στο Hollywood, από το ‘Έως την αιωνιότητα’ μέχρι στους ‘Αγγέλους του Τσάρλι’. Ωστόσο, τίποτα δεν προέβαλλε τους αναπτήρες Zippo τόσο πολύ όσο ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Όλοι οι έτοιμοι έως τότε αναπτήρες Zippo διατέθηκαν σε στρατιωτικά καταστήματα και φυλάσσονταν σαν λάφυρα από τους στρατιώτες ανά τον κόσμο.

Το 1999, ο αναπτήρας Zippo κατατάχθηκε μέσα στα 100 πρώτα προϊόντα όλων των εποχών από το ‘Danish Design Center’ στην Κοπεγχάγη, καθώς και στα πρώτα σχεδιαστικά προϊόντα του 20ου αιώνα από το ‘Men’s Journal Magazine’.

Ανάμεσα στα είδη καπνιστού που έχουν γράψει ιστορία και βρίσκονται στα χέρια, ή στις τσέπες κάθε ανθρώπου που καπνίζει τσιγάρο, καπνό, ή πίπα, είναι ο αναπτήρας Bic με τη ρυθμιζόμενη φλόγα, ο οποίος λανσαρίστηκε το 1973. Άλλος δημοφιλής και διαδεδομένος τύπος είναι ο Clipper του 1972 και είναι περιζήτητος από τους συλλέκτες εξαιτίας των τυπωμένων σχεδίων που φέρει στο κέλυφός του.

rouxaΤο αθλητικό look– και γενικότερα  lifestyle– τα τελευταία χρόνια κερδίζει πραγματικά έδαφος. Είναι άνετο, βολικό, οικονομικό, φοριέται σχεδόν παντού τόσο τις καθημερινές όσο και το σαββατοκύριακο, τις περισσότερες φορές δε γνωρίζει εποχή του χρόνου και πλέον οι στιλιστικές επιλογές γύρω από το σπορ ντύσιμο είναι απίστευτα ενδιαφέρουσες!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πωλήσεις γυναικείων αθλητικών ειδών, τόσο ρούχων όσο και παπουτσιών ή αξεσουάρ, έχουν αυξηθεί φέτος κατά 20% παρά την οικονομική κρίση. Η πορεία των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά είναι σταθερά ανοδική και οι σχεδιαστές μόδας μαζί με τις εταιρείες αθλητικών συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν με τις προτάσεις τους.

Με αυτή τη λογική βέβαια το γυναικείο αθλητικό lookδεν αποτελεί πια μία απλή υπόθεση όπως παλιά, που εξυπηρετούσε καθαρά πρακτικούς και λειτουργικούς σκοπούς. Το γυμναστήριο, η ποδηλασία με φίλους, τα σπορ ακόμη και η άσκηση outdoors απαιτούν στιλ!

Όπως παρατηρούν οι παράγοντες της αγοράς, η επονομαζόμενη leisure ένδυση κερδίζει συνεχώς καταναλωτές συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην κατά 5% έως 7% αύξηση του συνολικού τζίρου των αθλητικών ειδών τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και φέτος, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η αθλητική ένδυση μόδας διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα την κίνηση στα καταστήματα ενώ προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη αυτής της αγοράς θα φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ!

Η μόδα ωστόσο επηρεάζει κυρίως τα γυναικεία αθλητικά ρούχα και όχι τον τομέα της υπόδησης. Μπορεί να διαλέγουμε ένα ζευγάρι μοντέρνα αθλητικά παπούτσια το χρόνο ή τη σεζόν, αλλά τα ρούχα τα αλλάζουμε συχνά. Όσο γερά και ανθεκτικά να είναι, η μεγάλη ποικιλία γυναικείων αθλητικών ρούχων μας ξεμυαλίζει και μας κάνει να θέλουμε να αγοράσουμε κι άλλα, αφού έχουμε τη δικαιολογία ότι θα τα χαρούμε, τα χρειαζόμαστε και τέλος πάντων τα θέλουμε και σε άλλα έντονα χρώματα για να μας φτιάχνουν τη διάθεση…

Η στροφή των καταναλωτών στα αθλητικά ρούχα και κυρίως στα επώνυμα οφείλεται και στην αναζήτηση μοδάτων ρούχων σε προσιτές τιμές. Το casual αθλητικό ντύσιμο φοριέται πια παντού! Οπότε εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Παλιά ήταν ρούχα που τα χαιρόμασταν μερικές μόνο ώρες την εβδομάδα. Σήμερα και με τις τάσεις της μόδας, τα γυναικεία αθλητικά ρούχα τα φοράμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και μάλιστα έχουμε και τύπο με αυτά! Σε πολλά διάσημα catwalksεπωνύμων σχεδιαστών μόδας μάλιστα, όπως είναι οι Dolce & Gabbana, Prada, Gucci, StellaMcCartney (που έχει και τη δική της ξεχωριστή σειρά στην ADIDAS), JilSander και όχι μόνο βλέπουμε συχνά το αθλητικό lookνα κυριαρχεί ως πρόταση!

roloi2Παλιά ο κανόνας ήθελε τα γυναικεία ρολόγια με λουράκι να φοριούνται στις βραδινές εμφανίσεις. Οι περισσότερες κυρίες μάλιστα τα διάλεγαν στο κλασικό μαύρο ή κόκκινο χρώμα, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες που προτιμούσαν το σατέν ή γενικότερα το υφασμάτινο λουράκι. Τα χρυσά, σε κίτρινο, ροζ ή λευκό χρυσό, ήταν στη μόδα ακόμη πιο παλιά διατηρώντας όμως- ακόμη και σήμερα- τη διαχρονική αξία τους. Από αυτά ξεχώριζαν εκείνα με το περίτεχνο, καλοδουλεμένο στο χέρι λουράκι, που θύμιζαν περισσότερο κόσμημα παρά ρολόι.

 
Με τον καιρό το γυναικείο ρολόι με λουράκι απέκτησε έναν πιο σπορ χαρακτήρα και ενδείκνυται για ντύσιμο, με τα ρολόγια μπρασελέ να έχουν την τιμητική τους στις επίσημες περιστάσεις.
Σήμερα πλέον η μόδα έχει απλοποιηθεί και ένα στιλάτο ρολόι ταιριάζει παντού και πάντα! Αρκεί να έχει την προσωπικότητά του, να σας εκφράζει και να συνδυάζεται έξυπνα. Τα γυναικεία ρολόγια με λουράκι μάλιστα είναι πολύ περισσότερο στη μόδα από ό, τι εκείνα με το μπρασελέ. Ειδικά αν πρόκειται για χοντρό λουράκι.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, στιλ αλλά και καθημερινού τρόπου ζωής τα γυναικεία ρολόγια με λουράκι είναι στη μόδα! Κάθε μέρα, όλη μέρα, σε κάθε περίσταση! Μας αρέσουν γιατί τα φοράμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και χάρη στην ποικιλία που υπάρχει, διαλέγουμε αυτό που τελικά γίνεται το αγαπημένο μας αξεσουάρ. Το ρολόι αποκτάει και στιλιστική, εκτός από χρηστική, αξία ως αξεσουάρ.

Διαλέξτε ένα ρολόι με αδιάβροχο και από υλικό καουτσούκ λουράκι, ώστε να μη χρειάζεται συχνά αλλαγή. Προτιμήστε το σε έντονο χρώμα, όπως είναι το λαχανί, το φούξια, το μοβ, το κίτρινο ή το γαλάζιο και δώστε στιλ σε κάθε σας εμφάνιση μόνο με το συγκεκριμένο αξεσουάρ! Βάλτε το αγαπημένο σας τολμηρό χρώμα σε ρολόι…

Σε περίπτωση ευαισθησίας στο δέρμα, προτιμήστε το γνήσιο δέρμα.

Αν έχετε λεπτό χέρι δοκιμάστε ένα γυναικείο ρολόι με λεπτό λουράκι για να σας δώσει όγκο. Στην αντίθετη περίπτωση, φορέστε ένα ρολόι με μεγαλύτερο λουράκι και καντράν για να κολακεύει περισσότερο. Τονίζουμε βέβαια πως το ρολόι είναι ένα αξεσουάρ της μόδας που δε γνωρίζει ηλικία, φύλο, φυσική κατάσταση και κιλά.

Αποφύγετε να το φορέσετε με πολλά αξεσουάρ στο ίδιο χέρι, εκτός αν πρόκειται για σπορ, χρωματιστό ρολόι από καουτσούκ που του ταιριάζει ένα πιο
στιλ με πολλά, λεπτά βραχιολάκια από κλωστές, πέτρες ή δέρμα. Το ίδιο εύκολα συνδυάζεται και ένα ρολόι με λουράκι σε ταμπά ή μαύρο, αρκεί να είναι πιο σπορ ή έστω με διπλό λουράκι που δένει στον καρπό ώστε να φαίνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα αξεσουάρ,  που φοράτε.

photo55Η δαντέλα αποτελεί μία κλασική και φινετσάτη επιλογή. Παλαιότερα την είχαμε στο μυαλό μας ως ένα πολύ επίσημο ύφασμα, που δε μπορούσε να φορεθεί εύκολα όλες τις ώρες και έτσι οι περισσότερες γυναίκες την επέλεγαν για πολύ συγκεκριμένες εμφανίσεις. Σήμερα, με το mix& match τόσο σε χρώματα όσο και σε υφάσματα πλέον, η δαντέλα μπαίνει στην καθημερινότητά μας και δίνει μία επιπλέον θηλυκότητα στο στιλ μας.

Μπορεί να γίνει και ροκ!

Όχι, οι δαντελένιες γυναικείες μπλούζες δεν αποπνέουν μόνο αθωότητα και ρομαντισμό. Το ύφασμα της δαντέλας μπορεί να δώσει επίσης ένα πιο ροκ και σέξι attitude. Αναλόγως πως θα τη συνδυάσετε… Διαλέξτε ένα τζιν με σκισίματα ή ένα σκούρο τζιν σορτσάκι. Φορέστε τη με το μαύρο κολάν σας, με τα πιο ροκ δερμάτινα ή με αλυσίδες αξεσουάρ σας και με μαύρα πέδιλα/ σανδάλια.

DoitlikeChanel

Ο διάσημος οίκος μόδας χρησιμοποιεί πολύ τη δαντέλα ως υλικό και κυρίως στις μπλούζες. Σε ζιβάγκο με παρτούς ώμους, με κοντό ή τρουακάρ μανικάκι, σε λευκό ή μαύρο, η δαντελένια γυναικεία μπλούζα θυμίζει… Chanel!

Χειμώνα ή καλοκαίρι;

Παρόλο που η δαντέλα θεωρείται ένα «βαρύ» ύφασμα, φοριέται και το καλοκαίρι. Προτιμήστε μία μπλούζα σε παλ αποχρώσεις όπως είναι το κίτρινο, το σιέλ, το φιστικί ή το ροζ και συνδυάστε το με την καλοκαιρινή ψηλόμεση φούστα σας ή το κοντό σορτσάκι.

Επιπλέον tips

·         Αποφύγετε το καλοκαίρι το συνδυασμό με δερμάτινα ρούχα.

·         Φορέστε τη χωρίς φόδρα στις βραδινές εμφανίσεις.

·         Αποφύγετε τη μαύρη δαντελένια μπλούζα τις πρωινές ώρες.

·         Συνδυάστε τη με μία pencil φούστα και κλασικά, κομψά αξεσουάρ και παπούτσια για ένα ιδιαίτερο officelook.

·         Δοκιμάστε τη μ’ ένα απλό ρούχο από κάτω και όχι πάλι με δαντέλα.

·         Διατηρήστε ένα μακιγιάζ σε nudeή στις πιο girlyαποχρώσεις του ροζ.