Με το καλημέρα του, ο νέος χρόνος επιφύλασσε έντονες αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά, που επιρεάζουν άμεσα χιλιάδες οδηγούς.  Σε γενικές γραμμές, το σύστημα της ασφάλισης αυτοκινήτου αυστηροποιείται, και η ασφάλεια αυτοκινήτου πλέον είναι απολύτως απαραίτητη, χωρίς να δίνονται στους παραβάτες ιδιαίτερα περιθώρια για να πράξουν το αντίθετο.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έγινε άμεσα αντιληπτή από τους οδηγούς ήδη από τις αρχές του Ιανουαρίου,  αφορά το νέο καθεστώ ς για την άρση της ακινησίας των ΙΧ. Από τον Γενάρη που μας πέρασε λοιπόν, κανένας οδηγός δεν μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες του από την εφορία, αν το αυτοκίνητό του δεν διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.  Η ίδια οδηγία εφαρμόζεται ακόμα και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θέλει απλά να μεταβιβάσει ένα αυτοκίνητο σε καινούριο ιδιοκτήτη. Το χάος των πρώτων ημερών εφαρμογής του νέου μέτρου έχει πλέον διαδεχθεί  η συμμόρφωση των οδηγών με τον νόμο.

Η επόμενη αλλαγή αφορά την αυστηροποίηση του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Αν και εδώ και χρόνια η ασφάλεια αυτοκινήτου θεωρείται υποχρεωτική, o νόμος που που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 προέβλεπε ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και αποστολή των προστίμων στους παραβάτες μέσω ΔΟΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, η διασταύρωση των στοιχείων έχει ολοκληρωθεί  και τα πρόστιμα ήδη βρίσκονται καθοδόν προς τα σπίτια των ανασφάλιστων, όντας μάλιστα ιδιαίτερα αλμυρά, αφού κυμαίνονται από 500 εως και 1000 ευρώ, ανά περίπτωση.

Τέλος, το τοπίο έχει αλλάξει και στον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων. Ενώ μέχρι στιγμής, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανανέωναν τα συμβόλαιο αυτόματα, δίνοντας μάλιστα και στους ασφαλισμένους μια «περίοδο χάρητος», η νέα οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι για να θεωρείται κάποιος ασφαλισμένος, θα πρέπει να έχει καταβάλει πρώτα το σύνολο των ασφαλίστρων που ορίζει το συμβόλαιο του. Αυτό για τους οδηγούς σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει από δω και στο εξής να εξοφλούν προκαταβολικά τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου σε ισχύ.

Με τα νέα δεδομένα, και την οικονομική κρίση να αποδεκατίζει τα πορτοφόλια μας σε καθημερινή βάση, η καλύτερη λύση για μας και το αυτοκίνητό μας είναι να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο, όπου οι επιλογές είναι ευτυχώς πολλές, φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου και χαμηλά ασφάλιστρα.

Comments are closed.

Post Navigation