Στο Τορόντο, αλλά και σε άλλες πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ, ορδές αντρών κάθε χρόνο για μία ημέρα, ή μάλλον για λίγες ώρες, αφήνουν  τα άνετα παπούτσια τους στο σπίτι και βγαίνουν στους δρόμους φορώντας δωδεκάποντες -ή και ψηλότερες- γόβες. Άνδρες όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων αφήνουν για λίγο τις δουλειές, τις υποχρεώσεις και τα… παπούτσια τους και πλημμυρίζουν τους δρόμους περπατώντας (όχι με περίσσεια χάρη, είναι η αλήθεια) επάνω σε στιλέτα, πλατφόρμες, γόβες, μπότες και άλλα γυναικεία υποδήματα.

Και γιατί το κάνουν αυτό; Παίρνουν μέρος σε έναν ιδιαίτερο μαραθώνιο για την ευαισθητοποίηση κατά της σεξουαλικής βίας των γυναικών. Υπό τον τίτλο «Περπάτα ένα μίλι στα παπούτσια της» («Walk a Mile in Her Shoes») άνδρες όλων των ηλικιών και των επαγγελματικών ειδικοτήτων κάνουν πραγματικότητα το μεταφορικό αυτό μήνυμα κι έλαβαν μέρος στον μαραθώνιο με το ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, αν και φίλοι και συγγενείς δεν χάνουν την ευκαιρία να τους πειράξουν.

Η φιλανθρωπική εκστρατεία, που φέρει τον τίτλο «Walk a Mile in Her Shoes» (Περπάτησε ένα μίλι στα παπούτσια της), συγκέντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες εκπροσώπους του “ισχυρού” φύλου από διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα και κοινωνική θέση, οι οποίοι, ωστόσο έχουν έναν κοινό … πόνο. Προμηθεύονται με κάθε είδους γόβες και στήριξαν τις γυναίκες που υποφέρουν από τη βίαιη συμπεριφορά των αντρών.

Η συγκεκριμένη κίνηση ξεκίνησε το 2001 από τον Frank Baird με μια βόλτα γύρω από ένα πάρκο, αλλά έχει πλέον βρει τεράστια απήχηση με διοργανώσεις σε πολλές πόλεις και χιλιάδες συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ως υπενθύμιση για την κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες στα χέρια βίαιων συντρόφων. Σύμφωνα με Εθνική Έρευνα για τα Θύματα Εγκληματικών Πράξεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ένα θύμα βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης αναφερόταν κάθε δύο λεπτά από το 2006-2010, δηλαδή καταμετρώνται περίπου 207.754 υποθέσεις οικιακής και σεξουαλικής βίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα, που αποκαλύπτει ότι το 25% των Ελληνίδων έχει πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Σε ποσοστό 19% των περιπτώσεων αυτών η σωματική ή/και σεξουαλική βία προέρχεται από τον σύντροφό τους (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. αγγίζει το 22%). Το 10-11% των γυναικών παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα βίας από ξένα άτομα, εκτός του οικογενειακού κύκλου.

Οπότε, κύριοι, ετοιμάστε τις γόβες σας!

Comments are closed.

Post Navigation